Vertaislaina: Kilpailuta vertaislainat jopa 60 000€ asti!

Vertaislaina löytyy helposti palvelumme avulla. Saat luottopäätöksen heti ja rahat tilille jopa samana päivänä.

Esimerkkilaskelma: Luoton ollessa 10.000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 232,5 €. Kuukausierä sisältää 5 € kuukausittaisen laskutuslisän ja 90 € avausmaksun (fees). Lainan kokonaiskustannus on tällöin 13 951 €. Nimelliskorko on 12,60 % ja todellinen vuosikorko 14,9 % (ARP interest rate). Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava todellinen vuosikorko voi vaihdella 4,19 % - 20 % välillä. Laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Lainasummat 2000 € - 60.000 €, tarjottu lainasumma voi olla pienempi tai suurempi kuin haettu lainasumma.

Lainalaskuri.com ei toimi lainanvälittäjänä. Kaikki lainat kilpailuttaa ja välittää hakemuksesi perusteella sinulle sopivin Lainalaskuri.com palvelun yhteistyökumppani.

Vertaislaina on lainaa yksityisiltä ihmisiltä

Kuten sanottu vertaislaina tarkoittaa lainaa, jossa rahaa lainataan yksityishenkilöltä toiselle. Periaatteessa kenellä tahansa on mahdollisuus ryhtyä vertaislainan antajaksi. Kannattaa tutustua vertaislainoja tarjoaviin yrityksiin, jos rahan lainaaminen tai sijoittaminen kiinnostaa. Sijoittamisessa on toki aina riskinsä, mutta yleensä oman riskinsietotason saa valita, kun halutaan osallistua vertaislainojen myöntämiseen.

Käytännössä lainanhakuprosessi on aivan tavallinen, ja homma toimii ihan samalla tavalla kuin muidenkin kulutusluottojen kohdalla. Rahan takana ei vain ole rahoituslaitos, vaan ihan oikea ihminen. Käytännössä lainanhakija ei kuitenkaan tiedä, keneltä hän lainaa saa, vaan tällaiset asiat ovat luottamuksellisia. Myöskään sijoittaja ei tiedä, kenelle hänen rahansa lopulta päätyvät. Sijoittaja yksinkertaisesti laittaa sisään valitsemansa summan verran itselleen sopivalla riskitasolla, ja sitten rahoituslaitos hoitaa rahan lainaamisen eteenpäin kulutusluottoina. Sijoittajille taas maksetaan rahaa takaisin korkojen kera.

Lainanhakuprosessissa ei kuluttajan kannalta ole mitään poikkeavaa, vaan sen voi hoitaa kokonaan verkossa muiden kulutusluottojen tapaan. Moni suosii vertaislainoja juuri niiden idean takia – lainaaja lainaa ihan oikeaa, olemassa olevaa rahaa, ja ne joilla rahaa on, pääsevät tekemään voittoja melko mutkattomalla tavalla. Kyseessä on siis todellinen win-win tilanne kaikin puolin, ja tällaiseen ideaan rahan lainaaminen on alun perin perustunut.

Vertaislaina kokemuksia

Yhä useampi suomalainen tietää mikä vertaislaina on. Suomessa alalla toimii muutama yritys, jotka eivät ole kooltaan yhtä suuria kuin isoimmat rahoituslaitokset. Silti lainaa voi saada tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia euroja. Nämä yritykset kohtelevat niin rahanlainaajia kuin sijoittajiakin todella hyvin, ja niiden takana on todellisia ammattilaisia, joilla on mittavaa kokemusta alalta. Vertaislainayhtiöt tarjoavat kuluttajalle, ja myös sijoittajille, laadukkaat sähköiset palvelut, joiden kautta lainaa haetaan tai mahdollisesti sijoitetaan rahaa. He tarjoavat myös palveluita neuvonnan muodossa niin kuluttajille kuin sijoittajillekin. Sivustot ovat yleensä hyvin selkeitä sen suhteen kumman kanssa asioidaan: lainan hakijan vai sijoittajan.

Vertaislainakokemuksen ei siis välttämättä tarvitse erota kovinkaan paljon tavallisesta lainakokemuksesta, sillä periaatteessa rahan lainaaminen tapahtuu ihan tavalliseen tapaan. Vain taustalla olevat mekanismit ja ideat eroavat niin sanotuista normaaleista kulutusluotoista. Kuluttaja voi kuitenkin luottaa täysin vertaislainapalveluihin, sillä niillä on usein monipuolista kokemusta alalta. Kokemukset ovat yleensä varsin positiivisia erityisesti niille, jotka ovat saaneet vertaislainayrityksiltä todella kilpailukykyisiä korkoja. Myös sijoittajan näkökulmasta kyseessä on yleensä todella positiivinen kokemus, varsinkin siksi, että vertaislainoihin sijoittaminen on niin yksinkertaista ja helppoa.

Vertaislaina luottotiedottomalle

Vertaislaina ei sovi luottotiedottomalle, vaikka vertaislainan korot saattavatkin joskus olla varsin kohtuulliset niille, joilla on riittävät tulot ja moitteettomasti hoidetut raha-asiat, lainaa ei koskaan myönnetä luottotiedottomalle, vaan luottotiedot pitää ehdottomasti olla kunnossa. Lainan myöntäminen henkilölle, jolla on aktiivinen maksuhäiriömerkintä olisi sijoittajille aivan liian suuri riskitekijä. Siksi tässä asiassa ollaan vertaislainojen kohdalla erityisen tiukkoja. Lainaa ei muutenkaan koskaan tule myöntää maksuhäiriöiselle henkilölle. Tämä tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että silloin kun olet hoitanut maksuasiasi kunnolla ja sinulla on säännölliset tulot, voit saada lainaa itse asiassa melko hyvään hintaan.

Vertaislaina sijoittaminen

Vertaislainoihin sijoittamisen suosio on todella kasvanut piensijoittajien piirissä. Sijoittamisen kynnys ei ole vertaislainojen kohdalla kovinkaan suuri, ja liikkeelle voi lähteä hyvinkin pienestä. Sijoittaja voi itse valita itselleen sopivan summan sekä riskitason. Aluksi voi kokeilla vaikkapa muutamalla sadalla eurolla ja katsoa, miten homma lähtee liikkeelle. Periaatteessa kenellä tahansa säännölliset tulot omaavalla on mahdollisuus lähteä sijoittamaan, koska liikkeelle voi lähteä niin pienillä summilla.

Rahan sijoittamisen lisäksi myös riskitason valitseminen on oleellinen seikka. Tarjolla on yleensä muutama eri riskitaso. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pienellä riskillä tehdyissä sijoituksissa rahaa lainataan korkean luottoluokituksen saaneille henkilöille, joiden kohdalla riskit ovat pienemmät. Henkilöt, jotka saavat korkean luottoluokituksen maksavat siis lainan todennäköisesti takaisin täysin suunnitelmien mukaisesti. Vaikka lainaa ei koskaan myönnetäkään maksuvaikeuksissa oleville henkilöille, joskus näitä ongelmia kuitenkin ilmenee. Jotkut henkilöt saattavat esimerkiksi tulotasonsa takia saada hieman matalamman luottoluokituksen. Sijoittajan kannalta tämä tarkoittaa hieman korkeampaa riskiä, mutta myös suurempia voittoja, koska näistä lainoista peritään korkeampaa korkoa. Vaihtoehtoja on joka tapauksessa monia, ja niistä on sijoittajan näkökulmasta valittava sopivin vaihtoehto omiin tarpeisiin nähden. Liikkeelle voi lähteä helposti hyvin pienellä panostuksella.

Vertaislaina vai normaali laina?

Vaikka vertaislainoissa on monia todella hyviä puolia, kannattaa lainat silti aina kilpailuttaa. Joskus vertaislainoissa voi olla jopa tavallisia lainoja korkeampia korkoja, koska lopulta korkoprosentti on aina henkilökohtainen. Parhaimmillaan vertaislaina voi antaa todella hyvän vaihtoehdon tavalliseen lainaan verrattuna, mutta joskus niin sanottu normaali laina voittaa koroillaan. Lainojen riittävä vertailu on aina ensisijainen asia lainanhakijan kannalta, koska lopulta ei ole väliä, mistä rahat tulevat, vaan kustannukset ratkaisevat, mistä laina lopulta kannattaa ottaa. Kannattaa katsoa, mitä vertaislainoilla on tarjottavanaan, mutta myös vertailu on syytä tehdä. Normaaleissa lainoissa ei ole mitään pahaa, ja ne toimivat aivan tavalliseen tapaan siten, että lainanmyöntäjä tekee voittoa toiminnallaan. Näin tapahtuu myös vertaislainoissa, ja lopulta kyse on myös tuoton saamisesta rahan lainaamisella. Onneksi kuluttajan ei tarvitse välittää näistä monimutkaisista tekijöistä, vaan riittää, että laina kilpailutetaan monipuolisen lainavertailun kautta.

Vertaislainat Suomessa

Vertaislainat ovat viime vuosina herättäneet yhä enemmän huomiota, vaikka kyseessä ei ole se kaikista suosituin lainamuoto. Näitä lainoja on markkinoilla kuitenkin yhä enemmän, ja myös Suomessa toimii muutama alan pioneeri. Vertaislainojen idean takana on itse asiassa todella nerokas, mutta yksinkertainen rakenne, jossa yksityiset ihmiset lainaavat rahaa toisille. He tekevät toki voittoa tällä, korkojen muodossa, mutta usein lainanhakijalla on mahdollisuus saada jopa melko kilpailulykyinen hinta lainalleen, varsinkin jos lainanhakija saa hyvä luottoluokituksen. Välikätenä toimii kuitenkin aina asiansa osaava lainayhtiö, joka huolehtii kaikista lainajärjesteyistä. Lainan hakeminen on siis aivan yhtä helppoa kuin miltä tahansa muulta lainayhtiöltä, ja kaikki tapahtuu verkossa. Erona on kuitenkin se, että tässä lainamuodossa lainataan ihan oikeaa rahaa aidolta ihmiseltä, joten kyseessä on myös markkinoiden kannalta kestävä ratkaisu. Vois siis hyvinkin olla, että tulevaisuudessta tätä lainamuotoa tullaan suosimaan entistäkin enemmän juuri sen kestävyyden vuoksi, sillä perustuu ihan oikeasti reaalitalouteen. Kyseessä on joka tapauksessa mielenkiintoinen ilmiö, joka saattaa olla niin Suomessa kuin maailmallakin yleistymään päin.

Yhteenveto

Vertaislainat ovat konseptina erittäin mielenkiintoinen, ja sen kohdalla palataan rahan lainaamiseen juurille: ne, joilla rahaa on, lainaavat sitä niille, jotka rahaa tarvitsevat. Homma on lopulta niinkin yksinkertainen. Moni pitää tästä ideasta, ja haluaisi siksi suosia vertaislainoja. Kuten sanottu, tässä rahan lainaamismuodossa saattaa olla potentiaalia myös tulevaisuudelle, sillä kyseessä on todella kestävä rahan lainaamismuoto. Siitä ollaan todella kiinnostuneita niin Suomessa kuin maailmallakin. Vertaislainoissa lainataan ihan oikeaa, olemassa olevaa rahaa, jota vain vähän liikutellaan suunnasta toiseen. Lainanhakija maksaa rahan takaisin joka tapauksessa korkojen kera, joten hakijan kannalta vertailu on edelleen oleellinen seikka. Riippuu vähän keneltä kysyy, mutta kuluttajan näkökulmasta kyseessä on lopulta melko tavallinen kulutusluotto, ja sen valinnassa lainan kustannukset ovat lopulta ratkaisevassa asemassa.